Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Az LMP szétesése

2016. szeptember 06. - Öreg Harcos

Az elmúlt időszakban csak rossz híreket hallunk az LMP háza tájáról Hadházy Ákos szereplése kivételével. Schiffer belső harcok miatt sértetten visszavonul, Szél Bernadettet megpuccsolja a saját mikrofrakciója. Az ismeretlen Schmuck Erzsébet lesz a frakcióvezető. Mégsem lehet más a politika?!

Nagyon bonyolult játszmát játszik az utóbbi időkben az LMP. A pártból minden belső alternatívát jelentő politikust, csoportot kiszorított Schiffer András a belső radikálisokkal együttműködve. Aztán - ahogyan az már csak lenni szokott a történelemben - a forradalom felfalta gyermekét: az LMP-t inkább jobboldali, nacionalista, de zöld identitású pártként elképzelő baranyai és kiskunsági csoport, együttműködve a párt választmányának titkárával megpuccsolta Schiffert. Ami után ő felhagyott az aktív politizálással egy időre.

Szél Bernadett elképesztő munkabírásról tett tanubizonyságot az elmúlt években. Néhány hónap alatt ismert lett, és szinte minden témában nyilatkozott az autóipartól a zoológiáig. Ettől még higgadt, szakszerű, jó politikusnak tűnt. Ezzel együtt az LMP mikrofrakciója most őt is hidegre tette, pedig frakcióvezetőként valójában nem a parlamenti munkát kell szervezni, hanem reprezentálni kell a médiában, megjeleníteni a pártot, és közben megszerveztetni a parlamenti tevékenységet. A belső szolidaritási visznyok hiánya és a politikai széttagoltság már nem tette lehetővé Szél Bernadett számára e pozíció megtartását.

Eközben a menekültkampányt a párt próbálja a küszöb alatt kúszva túlélni. Humanista ideológiai alapállását megszégyenítve sasszéznak erre is, arra is a magyar választók felhergelt indulatait kerülgetve. Egy egyenes mondatuk nincs. Néha szídják a kapitalizmust egy kicsit, vagy kitalálják, hogy valójában "Merkel okozta az egészet" - de ez a siker- és kapitalizmus-ellenes öblögetés már az Auróra Kocsmában sem érdekel senkit. Nem is véletlen, hogy a tisztességes, és saját pártjához képest teljesen mást gondoló, LMP-s EP képviselő, Meszerics Tamás távol is tartja magát saját pártja menekülthazugságaitól, és munkatársa, a volt LMP-s politikus, Csiba Katalin pedig kilépett a pártból.

A politika immár biztosan nem lehet más. Az LMP egyszerre zöld, egyszerre antikommunista, egyszerre vidékiesen konzervatív, és közben antikapitalista, EU-szkeptikus és állami beavatkozás párti. Ez az ideológiai kevercs keveseket érdekel hazánkban. És arra pedig végtelenül kevés, hogy mindkét nagyobb politikai tábort folyamatosan ekézve az LMP hitelesen mondja saját szavazóinak, hogy majd ők egyszer egyedül nyernek választást. És akkor jön a kánaán.

Ezzel szemben az igazság az, hogy az LMP magára maradt, szervezeti és politikai értelemben darabokra esik, vezetői között semmi személyi szolidaritás nem látszik létezni, és értemes stratégiát sem mutat be a párt immár jó ideje.

Kár értük.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr4411680527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása