Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Hiller István és a nagykoalíció

2015. október 19. - Öreg Harcos

Vissza kell még térnünk Hiller Istvánra. A korábbi szocialista pártelnök jelenleg az Országgyűlés alelnöke, és immár Orbán Viktor áldását is bírja, hogy ő rendes baloldali. A baj csak az, hogy a hilleri politikai stratégia az abszolút többségét elveszítő Fidesszel nagykoalíciót kötő MSZP politikai stratégiája.

Mint öreg harcosok figyelünk minden rezdülésre. Számunkra érthetetlen, hogy miért most és miért ilyen színvonalon indult meg a hatalmi harc a szocialisták körében, miközben valódi tétje ennek a küzdelemnek jelenleg nincs. És ami most folyik, csak Tóbiás József kibillentésére alkalmas, másra nem.

59eaa90170b16d0b88d0540a4c583712.jpgFotó: www.portfolio.hu

Hiller István egyre többet nyilatkozik, egyre több gondolatát osztja meg a nyilvánossággal és értelmiségi szalonokkal. Hiller - ha nem interjút kell adnia -, egy önálló, szövetséget nem kötő MSZP-t képzel el, amely párt azzal menti meg magát, hogy az osztrák nagykoalíciós lehetőségekhez hasonlatosan az MSZP feladata kimenteni a Fideszt a kisebbségbe szorulás után.

Az országot a szalonképtelen, fasiszta Jobbiktól hősiesen megmentő MSZP képe számára hízelgő. Az elcsalt fideszes választási rendszer könnyen teremt olyan helyzetet, amelyben a legnagyobb erő nem szerez abszolút többséget. E helyzetre készülve egy hilleri önálló MSZP társául szegődne a Fidesznek, és koalíciót kötne vagy kívülről támogatná őket a parlamentben.

Hiller stratégiájának sokan örülnének. Nem feltétlenül az új pozíciók miatt, sokkal inkább a háttérben megvalósuló baráti és anyagi együttműködések reményében. Ez a stratégia átvinné a szocialistákat a túlsó partra, újabb ciklushoz segítve őket. De kérdés, mit jelentene az országnak, és hogyan beszélne erről nyilvánosan Hiller. Mert ebben mismásolni nem szabad. A Demokratikus Koalíciónak egy ilyen helyzetben például más nem maradna, mint az önálló indulás, és az igazi ellenzék vezetése. Kérdés, mások hogyan reagálnának.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr907989211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása