Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Orbán keleti tévútja

2016. március 07. - Öreg Harcos

Az elmúlt években megélhettük Orbán Viktor és a Fidesz elhibázott külpolitikájának minden balfogását. Összeveszni az Egyesült Államokkal és Németországgal, gyengíteni az Európai Uniót és korrupt keleti szövetségeseket keresni - ez volt minden törekvése a magyar miniszterelnöknek.

Most ebben új szintre léptünk: azerbajdzsáni látogatásával Orbán tovább folytatta a keleti-nyitás elhibázott doktrínáját. Hiszen természetes, hogy hazánknak keleten is kellenek szövetségesek. Üzletelni, együttműködni mindenkivel lehet, akivel érdemes és nem hoz szégyent a hazánkra. De stratégiai együttműködést nem szabad kötni ilyen partnerekkel.

(fotó: index.hu)

Orbán Viktor és felesége koszorút helyezett el idősebb Aliyev nemzeti vezető és felesége sírján. Ezzel kiállt Aliyev elnyomó, KGB-vezetőségben gyökerező politikája mellett. Kitüntette a jelenlegi elnök feleségét, akiről amerikai titkosszolgálati jelentések nem éppen hízelgően írtak a Wikileaks iratokban. Közben látjuk, hogy az azeri gazdasági csoda összeomlott: az olcsó energiahordozók olyan mély válságba sodorták az azeri nemzetgazdaságot, hogy az IMF-hez fordultak.

Ilham Aliyev jelenlegi elnök Magyarország közeli barátjaként tekint magára, Orbán pedig mindenféle értelem nélkül viszonozta is a gesztusokat: „világos szellemi háttérről” beszélt, amely „képes magába foglalni az európai politikai rendszerek sok sajátos elemét”. Hogy pontosan melyek azok a „sajátos elemek”, amelyek hazánk számára bármilyen szempontból is fontosak lehetnek, nem tudjuk.

Az biztos, hogy illiberális, elnyomó országokat nem szabad Magyarország stratégiai szövetségesének tekinteni. Mert ez árt, és nem érdekünk. Ráadásul mindeközben hazánk történelmileg össze is veszett a keresztény Örményországgal baltás-gyilkos súlyosan ostoba visszaadásával. Hazánk veszített egy történelmi szövetségest, megszűntek velük a diplomáciai kapcsolataink, és „nyertünk” egy keleties, elnyomó rezsimet.

Orbán külpolitikai tévelygése sehova se vezet: hazánk csúszik le gazdaságilag, elszigetelődik partnereitől. És közben ráadásul szégyenben maradunk, mert elfogadhatatlan emberekkel köt partnerséget a magyar miniszterelnök.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr348451526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása