Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Molnár Gyula Tóbiás és Mesterházy nyomában

2016. szeptember 03. - Öreg Harcos

Vannak helyzetek, amikor az a jobb megoldás, ha egy politikus hallgat. Ha nincs felkészülve, nem tudja egyszerűen összefoglalni mondandóját egy bonyolult ügyben, akkor jobb csendben maradni. A Fidesz 2018-es győzelmére játszó szocialisták most újabb mélypontot értek el: nyíltan támogatják a Fideszt. Ezzel a friss pártelnök, Molnár Gyula Mesterházy útjára lépett.

A Magyar Szocialista Párt keveset szereplő, passzív új elnöke néhány bemutatkozó interjú után "megérdemelt" szabadságra ment a nyáron. Most visszatért, és rögtön támogatásáról biztosította a Fidesz kvóta ellenes küzdelmét. Mindezzel csak két baj van: ha a valóságos kvótáról beszélt, akkor ő nem baloldali, ha a fidesz hazug kvótájáról, akkor nem ellenzéki.
Öreg harcosként nem tudjuk, melyik a rosszabb.
Minden nem-fideszes ember tudja, hogy a korábban javasolt uniós kvóta ötlete mára gyakorlatilag meghalt. Vannak tagállamok, amelyek elszabotálták, vannak, amelyek kivonták magukat - lényeg a lényeg a javaslat valójában nem valósul meg. Erről lehet sokfélét gondolni, mi, öreg harcosok szégyeljük magunkat az európai "államférfiak" helyett is, hogy csak Angela Merkel van bátor értelmes lépéseket tenni a menekülthullám ügyében. De ez más tészta. 
Minden baloldali pártnak az a kötelessége, hogy igazodjon az emberi jogi konszenzus szelleméhez. Ebben nem fér bele az embertelen bánásmód a menedékkérőkkel. Ha az MSZP valóban baloldali lenne, akkor ezt elismerné és képviselné is.
Akkor is így van ez, ha tény, hogy az MSZP megmaradt szavazói döntően a Fidesszel értenek egyet ebben az ügyben. De a választók nem hülyék, ha világosan beszélne hozzájuk a pártjuk, akkor egy ilyen ügy hazug népszavazása nem fordítaná el tőlük a saját szavazóikat. Csak megfelelő gondolatmankókat és indokokat kellene adni, hogy bár van ez a bonyolult menekültválság, amiben ez és ez a párt erkcsölcsi alapokon is álló álláspontja, de értjük, amitől te félsz, kedves választónk. Ezért is szídjuk most inkább Orbán Viktort, ütjük és vágjuk, és ezért kérjük, ne menj el inkább szavazni, mert ő ront a helyzeten leginkább.
De ez Molnár Gyulának nem sikerült. Nem állt ki elvei mellett, és közben képtelen volt megfelelően terelni saját szavazóit arcvesztés nélkül. Ennél már jobb lett volna az is, ha hallgat, mint az LMP, akik persze ezzel végleg méltatlanná váltak sokmindenre.
Ha netán Molnár Gyula a "betelepítési kvóta" elleni harcot támogatja, és ebben akar a Fidesznek segíteni, akkor nem ellenzéki, hiszen cselekedete valójában ezt jelenti: "Molnár Gyula saját politikai szerencsétlensége miatt, mivel nem meri elmagyarázni a helyzetet a saját maga által teljesen hülyének nézett szavazóinak, ezért inkább retorikailag üzenni akar nekik, hogy ő is képes úgy beszélni, hogy abból az jöjjön ki, hogy utálja a migránsokat, és ennek érdekében egy olyan dolog elleni harcban támogatja a Fideszt, ami nem lesz, nem volt, nem is tervezi senki, hiszen illegális bevándorlókat senki nem akar ide telepíteni."
Molnár Gyula tehát ez esetben igazolta a Fidesz politikai narratíváját, meghunyászkodottt saját szavazói előtt, és cinikusan elhallgatja mindenki elől, hogy taktikázása során valami nem is létezőt támogat, mintha ezzel megúszhatna bármit is.
Molnár Gyula láthatóan nem akar nyerni 2018-ban, és sodródik a Fidesz kezei közé. Pártját nem képes normálisan vezetni, és semmit sem tesz a választási győzelem érdekében. Ezzel méltó utódja Mesterházynak. 
Mitt tett volna egy hasonló helyzetben Horn Gyula? Ezt mondta volna a szavazóiknak: "A menekültekkel szigorúan, de jogszerűen és emberként kell bánni. Nem kell ide mindenki, de teljesen bezárkózni se szabad. De a magyar jobboldal azért erről népszavaztat, mert a szegénység, a társadalmi feszültségek enyhítése, a kórházak lerohadása nem érdekli. Én ezért azt tanácsolom a szocialista szavazóknak, ne lépjenek bele Orbán és a jobboldal csapdájába, maradjanak otthon. A menekültek meg elmennek innen maguk is."

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr8711672928

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Drága ballib szavazók, nem kéne már váltani? 2016.09.04. 13:37:22

A hét történései elég szépen rávilágítottak arra, hogy miért lenne érdemes elköszönni az óbaloldaltól, és  inkább az újabb pártokba helyeznie a bizalmát annak, aki baloldalinak vagy liberálisnak tartja magát.  Ami a szociknál folyik, az tragikomédia. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása