Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Gyurcsány 2006 tizedik évfordulóján az Astorián. Ez komoly?!

2016. október 12. - Öreg Harcos

Friss hír, hogy az ellenzék számos pártja közösen tüntet október 23-án. A magyar ellenzék tüntetésekben néha jó, néha rossz, eredményekben viszont sokunk adósa. Fontos a közös október 23-i megemlékezés, de ezúton szeretnénk gratulálni mindazoknak, akik éppen a szégyenletes 2006. október 23-ai tüntetés-oszlatás helyszínére és tizedik évfordulójára szerveztek tüntetést az Astoriára, ráadásul pont Gyurcsány Ferenccel.

Lesz annak némi pikantériája, amikor idén október 23-án, hosszú lódenkabátjában, a színpadralépést megelőzően körbe-körbe járó, néha köhintő Gyurcsány Ferenc fellép majd az Astoria Szálló bejárata és a villamossínek között felállított összellenzéki színpadra. A szimbolikus politizálás ügyeire süketek és vakok nyilván ünnepelni fogják a tényt, hogy néhány ellenzéki végre közösen tüntet. Mi, öreg harcosok azonban úgy látjuk, hogy a Fidesszel már torkig lévő, változást kívánó honfitársunkat többsége azonban okkal érezhet majd undort, amikor ráeszmél arra, hogy mennyire fogalmatlan volt az MSZP, a DK, a MOMA és a Párbeszéd akkor, amikor Gyurcsánnyal az élen éppen ebben a helyszínben állapodott meg.
Mások, és leginkább maga a volt miniszterelnök igazságtételként fogja megélni az Astoriára való visszatérést. "Újra itt vagyok. Még mindig. Nem tűntem el. A történelem nekem fog igazat adni, hiszen nekem volt igazam, és ezt be is bizonyítom" - szól Gyurcsány évtizedes belső monológja. "Na lám, ti senkik és percemberek, tudom jól, hogy 2006 őszén volt sok hiba, szégyellem a rendőrattakot is, bár abban Orbánnak is volt bűne, hogy épp ide és így szervezte azt a bizonyos tüntetést, de mégis itt vagyok, túléltem a sok mocskos támadást."
Ezzel egyidőben néhány másik ellenzéki vezető fog mellette dideregni az őszi párában azon a bizonyos vasárnapon. A fagyoskodástól kék és lila szájjal ott áll majd Zugló jobb sorsa érdemes polgármestere, Karácsony Gergely, aki saját főpolgármesteri ambíciói oltárán feláldozza épp az ellenzék 2018-as kibontakozását és saját pártját.
Ott fogja nézni a színpadon széles gesztikulációkkal beszédet improvizáló Gyurcsányt Molnár Gyula is, aki legutoljára a kilencvenes évek végén volt a jövő embere, most pedig becsülettel bevállalt valamit, amiről számára is csak most derült ki, hogy Mesterházy Attila forgatókönyve szerint íródott. Molnár majd tisztesség látszatát keltve fog beszélni változásról, és baloldali vezetői felelősségéről - és gyaníthatóan komolyan is fogja gondolni, de látva Gyurcsányt majd, amint Berzsenyi Dániel stílusában álromantikus pátosszal beszél majd büszkeségről és magyar jövőről, a szocialista párt elnöke is be fogja látni, hibázott.
Ennek a belátásnak az első jele, hogy már előre ellép az Astoria-tüntetés helyszínétől. Október 11-én, kedden este kiadott közleményében az MSZP elnöke  a helyszín felülvizsgálatára kérte a többi szervezőt. Bátor dolog ez, az MTI-n keresztül üzengetni. Nem is lesz semmi foganatja.
Ha netán a szervezők módosítják a helyszínt, akkor az is a világ vicce lesz. Bajnai hídjára 2012 után négy évvel később nem mehetnek, a Kossuth teret nem tudják megtölteni - így maradnak majd egyhelyben, és szomorkodnak az épp elnyomott magyar szabadságon.
(fotó:  / hvg.hu)
Tíz évvel ezelőtt szégyenletes dolgok történtek Budapesten és Magyarországon. A Fidesz majdnem puccsot szervezett, egy miniszterelnök bizalmi tőkéje saját hibájából eltűnt, és közben a magyar kormány bebizonyította, hogy nem képes minden polgárát egyenlően védeni. Az orbáni provokáció bűne súlyos, de a rendőrséget a maga irányítatlanságában felkészületlen helyzetbe hozó kormány vezetője is felelős. A későbbi önkritika önmagában nem számít, mert volt ott ez is, az is. Egy önkritikára átlagosan egy kitüntetést tudnánk felidézni. És ez így szégyen.
Aki 2016 Magyarországán komolyan gondolja, hogy a 2006-os események kapcsán vállalhatatlan helyszínként elkönyvelhető Astoriánál tartott tüntetésből szökken szárba a demokratikus kibontakozás, az téved. Nem lesz békésebb haza, nem lesz normálisabb közélet, ha képtelennek mutatkozik az ellenzék egyik fele úgy büszkének lenni önmagára, hogy közben ne szakítson a 2010 előtti időszak örökségével.
Ettől a terhes örökségtől 2016. október 23-án, Budapesten egyetlen helyről nem lehet elbúcsúzni: ez a hely pedig az, ahol a 47-es és 49-es villamosok átszelik a Rákóczi út elejét. És ettől az örökségtől nem búcsúzhat el senki úgy, hogy a búcsúszöveg egy részét éppen az „elkúrt” idők ikonja, Gyurcsány Ferenc mondja.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr3511798345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása