Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

A menekültellenes ATV

2016. május 06. - Öreg Harcos

Csütörtök délelőtt az ATV.hu honlapra szokatlanul éles, menekültellenes hír került ki. A cikk a Fidesz-kormány által cinikus szándékkal megnyitott körmendi sátortábor környékén történt zaklatási esetről számolt be, amelynek során még ablakot is betörtek a szerző információi szerint a migránsok. A hírre lecsapott Lázár János, és Orbán Viktor félelemkeltő kampányának keretébe helyezte a körmendi hírt, és a rendpárti miniszterelnök nevében mindenkit arról biztosított, hogy a kormány megküzd nemzetünk nyugalmát veszélyeztető minden betolakodóval. 

Ugyanekkor a vas megyei rendőrkapitány teljesen mást jelentett. Szemben az ATV.hu és Lázár János állításaival, szerinte Körmenden rend és nyugalom van, a cikkben foglaltak meghatározó része légből kapott és mindenki értésére adta: ő nem partner a menekültellenes hisztériakeltésben, mert az a felelőssége, hogy városa az új körülmények között is nyugalomban maradjon.
illusztráció forrása: 444.hu
Meg kell jegyezni, hogy a Fidesz továbbra is felelőtlenül politizál a menekültkérdéssel. Orbán sem megoldani nem akarja a baj, sem enyhíteni rajta, kizárólag saját belföldi népszerűsége érdekében manipulálja a közvéleményt, indít kampányokat, és ebben használja túszként a menekülteket. A szakirodalom szerint menekülttábort csak megfelelő helyi társadalmi párbeszéd és előkészítés után lehet nyitni, hiszen különben az idegenekkel szemben megjelenő jogos félelmek eszkalálódhatnak, és sokkal nagyobb bajt okozhatnak, mintha megfelelő előkészítés után nyílna egy menekülttábor. A Fidesz most azért úgy és ott nyitott Körmenden menekülttábort mindenféle előkészítés nélkül, hogy baj legyen ebből. Mert a Fidesz érdeke az, hogy helyben és országosan szítani tudja menekültellenes belpolitikai kampányát, és ennek érdekében attól sem riadnak vissza, hogy a helyi rendvédelmi szerveket és a lakosságot egyszerre nehéz helyzetbe hozva provokálják Körmend nyugalmát egy előkészítetlen tábornyitással. 
A helyiek félelemeit elvitatni nem szabad, lenézni őket buta arrogancia. Ugyanakkor lehetett volna ezt jól csinálni, de a Fidesz tudatosan csak kárt akart okozni.
E belpolitikai kampányban társa lett most a kormánypártnak az ATV is, amely médiaszolgáltató tegnap este folyamán még próbált is magyarázkodni az ügyben. Bár ne tette volna. Az egyre furcsább politikai kompromisszumokat kötő csatorna jobban tenné ha vagy igazat beszélne, vagy hallgatna inkább szégyenében. Hiszen mindenki tudja és érti, mi történt valójában.
Mivel a Hit Gyülekezete irányítása alatt áll a csatorna, így Németh Sándor vezető lelkész politikai érdekei néha megjelennek az ATV nevű médiaszolgáltató műsoraiban, cikkeiben. Ez - szemben mások véleményével - az öreg harcosok szerint nem bűn, hiszen így működik a világban a Fox News is, és más csatornák is.
A konkrét ügyben Németh Sándor - és nem a Hit Gyülekeze vallási közösségének tagjai - szerint Orbán Viktornak igaza van, amikor iszlámellenes lázítást folytat, és igaza van, amikor minden menekültet távol akar tartani Európától, mert szerintük ők civilizációs veszélyt jelentenek. Szabad így gondolkodni, neokonzervatívok, populisták, amerikai evangéliumi jobboldaliak és az izraeli jobboldal teszi így, és sokan szeretik őket ezért, mások utálják.
Mi, öreg harcosok, egyáltalán nem értünk egyet ezen intoleráns és rasszista nézetekkel. Személyes véleményünk szerint e tekintetben Isten ügyét akkor már inkább Ferenc pápa képviseli helyesebben. De a bibliai szövegek értelmezésének kérdését meghagynánk a nagyobb és kisebb, régebbi és újabb egyházak számára. Joguk van így vagy úgy gondolkodni, és még nem is hisszük azt, hogy például minden hívő, aki a Hit Gyülekezében találta meg maga számára Istent, osztja Németh Sándor összeesküvéselméletekből és neokonzervatív tudásellenességből táplálkozó gondolatait.
A baj nem itt van, hanem ott, hogy az ellenzéki közvéleménynek, értelmiségieknek és politikusoknak tudniuk kell, hogy az ATV hírszolgáltatása mögött sokrétű érdekek állnak. Ott van a Fidesznek való részleges pénzügyi kiszolgáltatottság, és ott van Németh Sándor személyes politikai érdekrendszere, amely egyszerre okozza a neokonzervatív világlátás hazai terjesztését, és közben a Fidesz iszlám- és menekültellenes kampányának támogatását.
Minden tisztességes liberális demokratának tudnia kell: Németh Sándornak szabad ilyet gondolnia, és szabad egyet nem érteni vele. De azt is tudni kell, hogy hírszolgáltatóként az ATV agendája az ő politikai érdekeit követi, és ezek messze nem mindig esnek egybe a magyar szabadság és demokrácia ügyének megerősödésével vagy a kormányváltással.
Mi, öreg harcosok azt javasoljuk minden ellenzéki politikusnak, hogy pont olyan cinikusan használják a jövőben az ATV-t, ahogyan az ATV használja a felületeit saját politikai agendájának képviseletére. Nincs más dolog velük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr558690962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása