Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

A lopott holmi és a bizalom a'la Mahir

2016. január 16. - Öreg Harcos

Az elmúlt napok egyik különösen balkáni eseménye volt, hogy nyílt háborúságba torkollott Simicska Lajos és Orbán Viktor pénzügyi elszámolási vitája. A játékba bekapcsolódott a rendőrség, a budapesti közterület-felügyelet, maga Bakondi György és sok biztonsági ember. Az ügy abszurdba hajló fejleménye volt, hogy a Magyar Nemzetben toborzott őröket Simicska Lajos a Mahir-orszlopok megvédésére. A Fidesz aktuális lieblingjeinek sem tanulság nélküli az, hogy miként vergődik Orbán kegyvesztett haverja, hiszen ők is erre a sorsra juthatnak, ha már megtették a kötelességüket.

Mi is a Mahir-oszlop? Egy olyan budapesti közterületi hirdetési felület, amely a Simicska-féle közpénz pumpálás egyik első intézménye volt.

Végy egy tetszőlegesen árazható szolgáltatást, amelyet rugalmasan rendelni képesek közületek, piaci társaságok és intenzív kommunikációt folytató egyéb piaci szereplők. E piacon tégy szert állami, önkormányzati befolyásod felhasználásával szinte monopoljogra, majd pedig hatalmi érdekeid szerint használd e felületeket az általad támogatott politikai erő hirdetési erővel történő támogatására.

A kampányidőn kívüli hasznosítás legalább kétféle lehet: állami vállalatok, minisztériumok rendelhetnek ismeretlen árazással megjelenést e felületeken, vagy pedig saját cégeid közötti likviditás-áramoltatásra is használhatod a felületeket.

Előbbire a számtalan Szerencsejáték Zrt.-kampány és állami, kormányzati hirdetés a jó példa (ne feledjük a legendás IMF-elleni kampányt, például). Utóbbira pedig remek illusztráció volt, amikor az állami hirdetésekkel megerősített Class FM vagy Lánchíd Rádió hirdetett Mahir-oszlopokon, ami nyilván elsődlegesen azt szolgálta, hogy az egyik Simicska-érdekeltségből pénzt toljanak a másikba. Mi, öreg harcosok azon sem lepődnénk meg, ha néha a Mahir hirdetett volna a Lánchíd Rádióban vagy a HírTV-ben, ha a másik irányból lett volna szükség pénzre.

fideszes_plakat_mahir_oszlopon.png

Mindenesetre a Mahir-oszlopok sokat segítettek a Fidesznek Budapesten. Nem múlt egy olyan kampány 1998-at követően, amikor ne Fidesz-hirdetésekkel lett volna tele a Kiskörút, a Nagykörút és még számos budapesti utca. A Fidesz számára gyakorlatilag exkluzívan biztosított hirdetési felületek a belvárosi részeken nagyon jó hirdetési hatékonyságot teremtettek. A Hungária körúton belül a hagyományos közterületi hirdetési felületek sztárja, az óriásplakát kevéssé használható, hiszen a megcélzott fogyasztók egészen egyszerűen nem látják meg a plakátokat, vagy magasan vannak, vagy túl közel a szemükhöz. Így a Mahir-oszlopok támaszai voltak a Fidesz-kampányoknak.

A Fidesszel szemben álló pártok és gazdasági társaságok nem fértek fel e felületekre sosem. Akkor sem, ha fizettek volna. Egy kivétel volt, persze. Bodnár Zoltán, aki Mesterházy Ernő pártjának főpolgármester-jelöltjeként ismeretlen áron vásárolt temérdek hirdetést Mahir-oszlopokon (is), a továbbra is ismeretlen banktól származó liberális párti bankhitelből. Mi, öreg harcosok az azóta már összeomlott - a fideszes érdekkörhöz sorolható - Széchenyi Bankra gyanakodunk, de lehetett más forrása is a hitelnek.

E hirdetési felületeket a Fővárosi Közgyűlés biztosította a Mahirnak. Az erről szóló döntést MSZP-s és SZDSZ-es fővárosi képviselők is nagy tömegben szavazták meg. Nyilván Somlyódi Csabának és Mesterházy Ernőnek kellett a pénz újabb nyaralóra Balin vagy más, fontos, személyes beruházásra. De az MSZP jobb, ha hallgat Mahir-oszlop ügyben, hiszen politikai bénasága és tisztességtelensége odáig terjedt, hogy segítették a Simicska-pénzpumpa működését, miközben folyamatosan kárvallottjai is voltak ennek. Micsoda balfácánok.

Nem tanulság nélküli az eset a Fidesz jelenlegi szövetségesei számára sem. A most nyerésben levő kormányzati támogatottak, bízunk benne, jegyzetelnek! Andy Vajna, Parragh László, Csetényi Csaba, figyeltek? Ha bármikor, bármiben ellene tesztek a miniszterelnöknek, akkor nem csak száműzöttek lesztek azonnal, de mindent el is fognak tőletek venni. Kaszinót, trafikot, szolgálati autót és bármi mást.

Ma csak az ország sajnálhatja magát, hogy egy balkáni tulajdonvitában felsejlik Magyarország lecsúszásának minden rétege. Tolvajok veszekednek, új tolvajok rettegnek, régiek szűkölnek, és közben az ellenzék régebbi része saját hiteltelenségében tobzódva még arra sem emlékszik, hogy önmaguk tették mindezt lehetővé Simicskának és Orbánnak. Lúzerek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr938277472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása