Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Mélyrepülésben a Demokratikus Koalíció

2015. szeptember 29. - Öreg Harcos

Miközben az elmúlt hónapokban a Gyurcsány Ferenc pártja arról írt, blogolt, nyilatkozott és szivárogtatott, hogy a DK már átvette a vezetést az MSZP-től, a valóság az, hogy az elmúlt egy év növekedését elveszítve áll.

Nyár eleje óta a DK, döntően fideszes közvéleménykutatók adataira hivatkozva folyamatosan arról beszélt, hogy a párt elérte és már meg is előzte az MSZP-t. A párt politikusai arról beszéltek, hogy a végleges válságba sodródott szocialisták szavazói elszivárognak, és nincs más hátra, mint hogy a DK legyen az a párt, amely megmenti az ellenzéket. E történeteknek részét képezte, hogy mivel a DK szerint az összes kisebb párt már eltűnt és mérhetetlen, így záros határidőn belül csak Gyurcsány Ferenc és a DK marad a porondon.

A mese ezen pontján mindenki felébredhet, mert a bilibe lóg a keze. 

Fotó forrása: 444.hu

Az elmúlt napokban a Medián és a Nézőpont egyaránt arról számolt be, hogy a Fidesz népszerűsége nő, az MSZP támogatottsága vagy nő vagy stagnál, míg a DK népszerűsége csökken, a kisebb pártok stabilan állnak. Ha most azon túllépünk, hogy a DK a saját hazugsága során leginkább fideszes közvéleménykutatókkal hitelesítette politikai stratégiáját, megállapíthatjuk, hogy ez így nem fog menni, mert a valóság bonyolultabb. A Nézőpontnál 13 százalék helyett csak 8 a DK népszerűsége a potenciális szavazók körében, a Mediánnál pedig 9 helyett 6 a biztos szavazók körében. Mindkettő szignifikáns változás.

A DK valóban népszerűbb lett tavasszal, mert Bajnai cserben hagyta az Együttet, és néhány tízezer szavazó onnan átment, valamint az MSZP politikai passzivitása átsodort szavazókat az aktív DK-hoz. A menekültválság idején a kisebb pártok közül volt, amelyik eltűnt, az Együtt a Medián szerint az LMP-vel azonos szinten, 3 százalékon stabilizálta magát, továbbra is parlamenti bejutási küszöb alatt. Az MSZP táborát megosztja a menekültügy, így a szocialisták célszerű hallgatása kifizetődött.

Gyurcsány Ferenc elvi politizálása tiszteletreméltó is lehet, csakhogy a DK sem az erősödése során, sem egyébként nem rendelkezik már fiatal, városi, modernizációs szavazatokkal, kizárólag a régi MSZP, Gyurcsány Ferenc 2006-os szavazóinak maradékán rágódik - együtt a szocialistákkal. Mindez azért fontos, hogy mert világossá válik Gyurcsány Ferenc és a DK politikai hibája.

Pásztor Albert, a május elsejei ingyenvíz nem fér meg egy szociálliberális párt elvi kiállásával az antirasszizmus és a menekültek ügyei mellett. Ezt a feszítő ellentmondást a volt miniszterelnök hónapról hónapra változó manírokkal próbálja lefedni. Néha elvi politikust játszik, és arról beszél, hogy "bátran mer szembe menni akár a saját támogatói érzületével", és ezt akkor hősiességnek is láttatják a DK politikusai, bloggerei és FB-posztolói. Néha, ezzel szemben vérbeli populistaként - szintén webkettes ajnározástól övezve - arról beszél, hogy adjunk a rászorulóknak ingyen vizet, támogassuk a férfiak 40 év után járó nyugdíját, jelöljük Pásztor Albertet és a civileket szídva fojtsuk meg a rendszerbontó népszavazást.

Magyarul: a DK akár növekszik, akár csökken, semmit nem tesz annak érdekében, hogy valójában alakítsa saját táborát. A DK pont ugyanazt csinálja, amit az MSZP: bízik a régi, idősebb szavazókban, és nem új szavazókat akar, nem ennek érdekében politizál és teremt érzelmi, politikai közösséget, hanem csak csődgondnokként kezeli a maradék szavazókat. Miközben jó volna, ha végre tudni lehetne, mi végre is vannak - ha vannak egyáltalán - a kisebb pártok, addig jó volna látni, valójában mit akar a DK, milyen politikával, kiket képvisel. 

Mert az sehova sem vezet, ha a Gyurcsány-párt csak túlélni akar. Az MSZP abban jobb és stabilabb is.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr867856916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása