Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

A kormányváltás sírásója: ATV

2015. szeptember 28. - Öreg Harcos

A baloldali közvélemény egyre nagyobb megütközéssel figyeli az ATV-t. A gondolkodók sokszor már arra ragadtatják magukat, hogy a Hír TV az új ATV. Ezt mi nem gondoljuk. Mert a bűnbánó maffiózóként saját, jólfelfogott érdekéből immár kormánykritikus Simicska-TV csak a lopott pénz más irányultságú elköltését jelenti, nem pedig valami tiszteletreméltó szándékot. De az ATV nincs rendben. Mára már olyan bonyolult politikai helyezkedős játékot játszik, amely során már maguk sem tudják, melyik cselüket melyik másik követi.

Először is ott van a tisztázatlan tulajdonosi szerkezet és a tulajdonos egyház jelentette probléma. Semmi baj nincs azzal, ha egy karizmatikus közösség szert tesz egy tv-re. Azzal sincs baj, ha ezt részben hitbeli elvei sugárzására használja. Ugyanakkor a Gyülekezet inkább konzervatív közösség, amely közben az amerikai evangéliumi közösségekhez hasonlatosan erősen Izrael-barát, az antiszemitizmus ellen határozottan fellépő. Ennek részeként az egyház konzervatívabb zsidó közösségekkel is jó kapcsolatot ápol. Ami ebből látszik hazánkban, az alapvetően hasznos. Oly sok szélsőség között fontos egy, az antiszemitizmus ellen küzdő közösség.

Fotó: MTI / Kollányi Péter

Ugyanakkor a magyar ellenzék és a konzervatív látásmód néha más álláspontra jut. Ez most, a menekültválság idején látszott. Míg a Gyülekezet a menekültek kapcsán inkább aggodalmainak adott hangot (szíve joga), addig a TV közönsége kormánykritikus álláspontot várt el. Ebből furcsa helyezkedés jelent meg csak a képernyőn.

Ami súlyosabb baj az az, hogy az ATV úgy viselkedik, mintha érdekelt volna az ellenzéki széttöredezettség fenntartásában, az ellenzék kormányzóképtelenségének sugallmazásában. Tudjuk, a piacról élni kell, és ha nincs piac, akkor jó magyar szokás szerint az államból is jó dolog megélni. Az ATV az elmúlt években sok állami hirdetésből részesült. Ennek az a következménye, hogy egyre több ellenzéki érzelmű választó nézi elkerekedett szemmel, hogy miként tart életben az ATV mérhető társadalmi támogatottsággal nem rendelkező szervezeteket. Folyamatosan a megosztottság és belső vita látszatát erősítve.

Ennél is súlyosabb baj, hogy működik a cenzúra. Vannak témák, vannak ügyek, amelyek az ellenzéki kibontakozás szempontjából hasznosak, de semmiképp nem férnek fel az ATV képernyőjére. Az RTL ezerszer következetesebb és szakszerűbb kormánykritikájával szemben meglepő az ATV visszafogottsága számos tényfeltáró ügyben.

Sőt, immár úgy rendszeres vendégek különböző fideszes politikusok, hogy álláspontjuk nem talál kemény ütköztetésre, inkább megtisztelve érzik magukat a riporterek, hogy egy hatalmas, kormánypárti politikus állt az ő rendelkezésükre. A szerecsenmosdatás látszik, a nézők pedig érzik, mi  a dörgés. A fideszes média istrángját rángató szereplők pedig maguk is beszélik városszerte, az ATV ellenzéki ugyan, de ha kell, tudnak hatni rá. És mint látjuk, valóban sikerül is.

Az ellenzéki választók lelkét még ennél is jobban rombolja a régi és új televíziós értelmiség folyamatos, tájékozatlan és féltudású blablája az ATV képernyőjén. Friderikus kivételével elfelejtették, mi a valódi beszélgetés. És e helyett  tv-stúdiókba átültettett, önhergelő Facebook-vitákat látunk egykor többre hivatott szereplőkről. Ki-ki a saját nárcizmusát és tájékozatlanságát hatalmas magabiztonsággal kompenzálja, és közben a két-három évvel ezelőtti Fidesz-ellenes kliséken túl nem jut semmire.

Vagy pontosabban mégis jut: az ellenzék szapulására. Ha akciózik, akkor molinópárt és nincs programja. Ha programot hirdet, akkor túl szakszerű és nem hat az érzelmekre. Ha tüntetést szervez, akkor nem veszi figyelembe, hogy a tüntetésekre mindig ugyanazok mennek ki, és már nincs is értelme az egésznek, menne inkább vidékre. Ha vidékre megy, akkor nem látszik a médiában. Ha népszerűsködik, akkor populista. Ha szakszerűsködik, akkor elitista.

Mindezt ráadásul körülveszi az ellenzék eltemetésén túl az egész ellenzéki univerzum temetési miséjének zenebonája. Van olyan, csak az ATV-ben látható értelmiségi, aki negyedévente modern Spengler módjára megénekli a magyar baloldal alkonyát. Van olyan, aki képes egy-két héten belül önmagának is ellentmondani. És közben a riporterek csak fürdőznek a felszínes közhelyekben, maguk is gerjesztve a reménytelenség hangulatát.

Nem arra van szükség, hogy mindenki szeresse az ellenzéket, dehogy. Csak arra, hogy tájékozott emberek kelleően széles látókörrel, árnyaltan beszéljenek. Mert az Orbán-gyűlölet rituáléja maga szülte meg az ellenzék gyűlöletének rituáléját.

Az ATV immár nem megoldani akarja, nem segíteni próbálja az ellenzéki kibontakozást, hanem fenntartani akarja a megosztottságot és az ellenzéki választók reménytelenségét. Ahogyan Habony Árpád kívánhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr907848044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása