Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Az újbaloldal dél-amerikai álmainak bukása

2015. december 15. - Öreg Harcos

Az argentin választási fordulat után Venezuelában a chavezizmus maradéka is megbukott. Mindez bennünket nem a sokszínű és varázslatos Dél-Amerika jelene és jövője miatt érdekel, hanem a magyar újbaloldal lázálmainak lelepleződése miatt.

Schiffer András elvi alapon elutasítja a kapitalizmust, és immár az Európai Unióból is inkább kifelé vinné hazánkat - Vona Gáborral egyetértésben - egy Kelet-Európai Unióba. Az LMP továbbra is lázít a szabadkereskedelem ellen, mert szerintük fenyegetést jelent a világra, ha európai fogyasztók olcsó és jó minőségű amerikai fogyasztási javakhoz juthatnának. De a versenyt és a kapitalizmust elutasító LMP mellett a PM ideológusa is érdekeseket mondott korábban.

 Nehéz ez... (fotó: origo.hu)

Bár Scheiring Gábor azóta törölte a blogjáról a Chavezről szóló posztját (ez a PM-es emlékezetpolitika…), de az internet nem felejt. Scheiring a latin amerikai baloldal verhetetlenségéről jövendölt. Szerinte: "A latin-amerikai baloldal azt lépte meg, amit a magyar baloldal nem mert, nem tudott és nem akart: a hazai jobboldalra jellemző antiliberális nacionalizmus, a helyi oligarchákkal való szövetkezés nélkül kínált okos, befogadó és gazdaságilag is fenntartható alternatívát a neoliberális globalizációval szemben. Venezuelában Chavez alatt felére csökkent a szegénység, az extrém szegénység 70 százalékkal csökkent, az oktatáshoz és az egészségügyhöz való hozzáférés jelentősen javult, a felsőoktatási hallgatók száma megduplázódott, a 2011-ben indított közösségi lakásprogram pedig eddig 250.000 családot juttatott új otthonhoz."

Már Chavez halála előtt is válságba sodródott Venezuela. Az infláció 100 százalék feletti, a világ olajban egyik leggazdagabb országában áruhiánytól szenvednek, és mostanra mindenkinek elfogyott a türelme a kísérletezéstől. Az illiberális Venezuelában nincsenek független hatalmi ágak, és az állam mindenre rátelepedő gazdasági szerepvállalása is kudarcot vallott.

Van sok baj korunk globális világkapitalizmusával. A bajokról nem is tilos beszélni. Legyen szó akár jövedelmi- vagy vagyoni egyenlőtlenségekről, vagy például a középosztály válságáról. De az mára világos, hogy a fél évtizede még ajnározott dél-amerikai kísérletek mind megbuknak lassan. A problémákat nem oldották meg, viszont okoztak még néhány újat is a régiek mellé.

A chavezi szocialista, újbaloldali kísérlet bukásából nem következik, hogy korábban minden rendben lett volna ott. A katonai diktatúrák elnyomása és a kizsákmányoló turbó-kapitalista kísérletek sem voltak rendben. De az biztos, hogy hazánkban e példák kudarca miatt óvakodni kell a demagóg és populista újbaloldali kísérletek megvalósításától.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr498171694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása