Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

A Fidesz végleg állampárt lett

2015. november 02. - Öreg Harcos

A VS.hu hétfői cikke szerint kívülről nem is látszik, mekkora baj van a Fidesszel. Fideszes források hosszan szomorkodnak a szerzőnek a párt elöregedéséről és kiüresedéséről. Elérte őket az illiberális magyar állam kormányzó pártjának végzete: végleg állampárttá váltak. A cikk sok forrást szólaltat meg. Mind egyetértenek abban,hogy a Fidesz tagsága elöregedett, a ifjabb tagok nem aktívak, a Fidelitas semmit sem ér. A párt szervezeti kultúrájából eltűnt a újítani akarás, és kizárólag pozícióharcokkal foglalkoznak, miközben elidegenedtek saját társadalmi közegüktől. Ugyanez a tapasztalata minden normális embernek. Meddig tartható még ez?

Az egyre betegebb Fideszben helyi földesúrrá vagy kis Simicska Lajossá vált fideszes választókerületi elnökök döntenek pályázatokról, előléptetésekről és állásokról. Élet és halál uraiként viselkednek a saját mikszáthi birodalmukban. Aki nem jár a földjeikre napszámba, nem kap közmunkát. Aki nem gyűjt aláírást, nem kap iskolaigazgatói kinevezést. Aki nem ad vissza pénzt az uniós pályázatból, az ne is számítson következőre. Aki nem ad tulajdonrészt a jól menő vállalkozásból, arra ráküldik a NAV-ot vagy más hatóságokat.

A saját korrupt világába belefulladó Fidesz újabb válságtünete ez, hogy a bajokról már nyíltan is beszélnek. Hosszú évekig kormányon lenni nehéz. Megújulásra képtelennek tűnik a fideszes struktúra.

(Fotó: 24.hu)

De rossz ez nekik valójában?

Egyelőre semmiképp. Putyin pártja, az Egységes Oroszország is hasonló bajokkal küzd. Nyilván nem őszintén, mozgalmi ambíciók által vezetve kerülnek oda emberek. Céljuk világos: az államilag szervezett karrierlépcsőkön akarnak előre jutni. Először teljesíteni, aztán kicsiben korrumpálódni, majd később nagyobb és nagyobb terheket viselni. És ezzel részévé válni az állampárti rendszernek.

Az illiberális Magyarországon állampárttá váló Fidesz akkor önazonos, ha politikai közösségként kiürül. Akkor sikeres, ha már nem kellenek polgári körök, csak járomba hajtott állami alkalmazottak és megfenyegetett alattvalók. Ez az orbáni politikából következő párt, aminek ilyennek kell lennie.

Amíg Orbán sikeres, addig a szekér megy. De ha megbukik egyszer, akkor az a Fideszt is maga alá fogja temetni. És akkor nem lesz poltpeti, nem lesz senki, aki megmentse őket, és talán szörnyűbb véget érnek, mint azok a kommunisták, akiket Orbánék titkon másolnak éppen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr708045018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása