Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Zsákutcás LMP

2017. január 16. - Öreg Harcos

A Lehet Más a Politika tévúton jár. Tisztújításuk után megállapíthatjuk, hogy értelmetlenül választották újra Szél Bernadettet és Hadházy Ákost. 2018-ban minden, az LMP-re leadott szavazat a Fidesz hatalomban tartását szolgája. Így az LMP-re leadott voks elveszett.

Először úgy tűnt, mintha volna némi tétje a tisztújításnak. Hadházy Ákost a mocskos fideszes média hazugságok özönével támadta. Tették ezt azért, mert a volt fideszes képviselő hitelesen ütötte, vágta volt pártját korrupt politizálásuk miatt. Uniós pályázatok, földlopás és trakfik-rendszer - minden ügyben igaza volt Hadházynak, ezért kapta meg Vona és Juhász után a lejáratást.
fotó: MTI
De érdekesebb volt, hogy Hadházy az elmúlt hónapokban - helyesen - megengedően beszélt a többi ellenzéki párttal való együttműködésről. A választási rendszert érintően a Jobbikkal is beszélt, és közben nem zártkózótt el a baloldali és liberális ellenzéki pártoktól sem. Sőt, első LMP-sként még a Demokratikus Koalícióval is hajlandónak mutatkozott volna politikai megállapodásra, persze Gyurcsány nélkül. Miért? Mert lelke mélyén felelősen tudja, hogy csak akkor lehet megverni a Fideszt, csak akkor lehet őket alkura kényszeríteni, ha több egyéni és listás mandátum lesz 2018 után az ellenzék kezében. Ebben vékonyan még benne van a győzelem esélye is, de a Fidesz többségének legyőzése biztosan.
Márpedig ez az LMP számára tabu. Maga az együttműködni kész társelnök mondta sokszor: vagy 2018 van, vagy semmi, utána már nem lesz értelme semmilyen választásnak, és vissza is megy az állatorvosi praxisába. 
De történt most bármi? Sajnos nem. Az LMP megválasztotta Hadházyt, de rögtön ki is mondták a régi, schifferi dogmát: egyedül indulnak, senkivel nem működnek együtt. Pedig erre elég volna néhány egyéni választókerület is, ahol ha az LMP nem indul, sokkal könnyebb megverni a Fideszt.
Senki nem akar közös listát állítani az LMP-vel. A párt most azt állítja, hogy "fideszes szavazatokat akar, ezért nem az ellenzéknek árt". Ez súlyosan téves hazugság. Fideszes szavazókat akar magának, ami a politikában nem felróható bűn. De aki LMP-s jelöltje szavaz a 106 egyéni választókerületben úgy, hogy közben van más, ellenzéki jelölt, az elvesztegeti szavazatát, árt a politika megújításának, és vereségre játszik.
Hiszen azt 2010 és 2014 után már senki sem hiszi, hogy az LMP egyedül képes legyőzni a Fideszt. Ez a stratégia végleg zsákutcás. Ha az LMP csak őszintén azt mondja, hogy rajtuk kívül mindenki hülye, csak ők az okosak - nna, az egyesen beszéd. De a választók mérlegelni is fogják ennek súlyát. 
Szemben az LMP téves stratégiájával lesznek olyan egyéni jelöltek, akik győzelemre esélyesek, sok-sok egyéni választókerületben. Hazudik az LMP amikor azt állítja, hogy ő a Fidesztől vesz el szavazókat, és az egyéni választókerületekben ezzel segíti a győzelmet. Nem. Ez a stratégia néhány százaléknyi kormányváltó szavazót lemorzsol majd, és ezzel az LMP parlamenti székeit közelebb hozhatja ugyan, de a kormányváltáshoz nem tesz hozzá semmit, mert ahhoz megnyert egyéni választókerületek kellenek. És ezeket az LMP stratégiája erősíteni fogja.
Hazudik az LMP a saját szavazóinak és szimpatizánsainak, amikor azt állítja, hogy kizárt, hogy bármely egyéni választókerületben bárhol legyen akárcsak egyetlen egyéni jelölt, aki érdemes a bizalmukra. Ha Hadházy ehhez adja a nevét, akkor azzal nem a kormányváltást segíti, nem a tisztességes együttműködést, hanem a Fideszt. És ő ennél többre érdemes.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr4212129605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása