Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Schiffer kiszorításával az LMP még jobbra tolódhat

2016. május 31. - Öreg Harcos

Az LMP 2009-es alapítását követően Schiffer András mindvégig egy 100 százalékig önálló és önazonos párt, illetve politika építésén dolgozott; az LMP sohasem készült kormányra, pusztán az önálló választási győzelem reménye mozgatta, és tartotta fenn. Schiffert a párt 2012-es szakadása sem tudta eltántorítani elhatározásától, minek következtében az LMP-ből kiválók megalapították a Párbeszéd Magyarországért Mozgalmat, később pártot.

Az akkori belső viszályok következtében az LMP szervezeti összetétele jelentősen megváltozott: Schiffer András egy erősen jobbra tolódó szervezeti bázissal tudta csak kiszorítani Jávor Benedekéket és Karácsony Gergelyéket a pártból, miközben belülről az LMP megőrizte bázisdemokratikus jellegét. Később ez a jobbra tolódó bázis olyannyira megerősödött a párton belül, hogy immár Schiffer sem tudta uralni, irányítani őket, és éppen azok szorították ki őt is az LMP-ből, akikkel korábban összefogott a későbbi PM-esekkel szemben.

Hogy mi következhet Schiffer kiszorítása után? Tévedés azt hinni, hogy most majd jön egy mérsékeltebb, kevésbé antikapitalista, kevésbé EU- és menekültellenes, kevésbé jobboldali LMP. Logikusan ugyanis egyáltalán nem ez következik Schiffer távozásából.

Az a jobboldali világ ugyanis, amely most elérte Schiffer kiszorulását, lényegesen nyitottabb a Jobbikra, jobboldalibb és rendszerváltás-ellenesebb, mint azt Schiffer politikájából láthattuk. Így most logikusan az LMP útja egy még jobboldalibb, a Jobbikkal még inkább együttműködést kereső, a rendszerváltás és Európa alapértékeit még inkább tagadó politika lehet. Még akkor is, ha ebben a politikában nincs benne a parlamentbe jutás, mert ezért a szavazóbázisért az LMP nem tud versenyre kelni a cukiskodó Jobbikkal.

Mindeközben persze sok jó és tisztességes, mérsékelt zöld, kritikus baloldali politikus maradt az LMP-ben, akik még ha valamennyire ismertek is, nem lesznek képesek ellentartani a jobbra tolódó szervezeti bázisnak. Mert ha Schiffer nem tudta uralni a pártot, akkor nekik sem fog menni. Pedig a magyar politikának rájuk is szüksége van, még ha mostanság nehéz napjai is lesznek Hadházy Ákosnak, Szél Bernadettnek és a többieknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr968764610

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aki példát vehetne Schifferről... 2016.05.31. 20:37:46

Alaposan felkavarta az állóvizet az LMP társelnökének váratlan bejelentése. Nem hiszem, hogy bárki is nagy tétekben fogadott volna erre a fordulatra akár csak tegnap is. Nem csoda, hogy hiába a szép kerek (sőt. gyanúsan kerek), mindenre kiterjedő búcsú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása