Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Gyurcsány még az őszödi beszédben is hazudott

2016. május 26. - Öreg Harcos

Az őszödi beszéd tízéves évfordulója van épp, és Gyurcsány szokásához híven megpróbál ismét előremenekülni: napok óta túlmaníros videókkal próbál elébe vágni annak, hogy más magyarázza, értékelje helyette a hazugságbeszédként elhíresült esemény jubileumát, és egyben próbál választ adni a DK legfőbb stratégiai dilemmájára is, melyet éppen Gyurcsány személye jelent a pártnak. Nevezetesen, hogy Gyurcsánnyal nem lehet.

Politikailag a cél érthető, még ha a stílus és kivitelezés meglehetősen ciki is, ráadásul az MSZP ismételt ostorozásával megint csak hitelteleníti Gyurcsány összefogás melletti mantráját. Hiszen, hogyan is akarhatna valóban összefogni azokkal, akikre most is árulóként tekint.

Fotó: MTI – Kovács Tamás

De e lényeg nem is ez! Mi, öregharcosok megpróbálunk mögé menni a kérdésnek, és más szemszögből megközelíteni az őszödi beszéd tízéves évfordulóját. Nevezetesen, nem azt boncolgatni, hogy az őszödi beszédnek önmagában milyen társadalmi és politikai okai, következményei vannak, voltak. Hanem azt, hogy Gyurcsány igazat mondott-e magában az őszödi beszédben, és  miniszterelnökként megvalósította-e az őszödi beszédben felvázolt célokat, politikát vagy az is csak puszta hóhányás volt, ahogyan megszokhattuk tőle. Egyszóval: Gyurcsány hazudott-e az őszödi beszédben?

Politikai elemzők nagy előszeretettel veszik elő az őszödi beszédet mint a baloldal összeomlásának legfőbb okát. Mi, öreg harcosok nem vonjuk kétségbe a beszéd jelentőségét, de véleményünk szerint a baloldal, illetve az MSZP összeomlására sokkal inkább rányomta negatív bélyegét a beszédnél az azt követő kormányzás sikertelensége, Gyurcsány kapkodó, végiggondolatlan kormányzása, a szakszerűség teljes hiánya és nem mellesleg, a Gyurcsány-kormány körüli korrupciós ügyek.

Merthogy Gyurcsány az őszödi beszédben igaz beszédet, nyílt, átlátható kormányzást ígért, ami egy modern, versenyképes Magyarország megteremtéséhez vezet. Ehhez képest ezek mindvégig csak szavak maradtak: Gyurcsányék kormányzása nem volt átlátható, nem volt semmiféle elképzelése a versenyképes, modern Magyarországról és kormányzásról.

Gyurcsány az őszödi beszédben államigazgatási reformot ígért, ehhez képest nem mert nekimenni a nagy ellátórendszereknek, a vizitdíj is csak pótcselekvés volt, az érdemi és strukturális problémák kezeléséről az oktatásban és egészségügyben, illetve az önkormányzati szférában még csak elképzelése sem volt.

Gyurcsány az őszödi beszédben a korrupció elleni küzdelmet ígérte, ehhez képest elnézte az MSZP és SZDSZ közeli politikai érdekköröknek a rablást, cserébe azért, hogy megőrizze párton és koalíción belüli politikai támogatottságát.

Gyurcsány hatékony kormányzást ígért, ehhez képest nem történt más, mint végiggondolatlan kapkodás, melyekből folyamatosan hátrálni kényszerült, mert szakmailag, szakpolitikailag teljesen megalapozatlan volt minden elképzelése, akár csak Orbáné. Gyurcsány minden területen kudarcot vallott.

Gyurcsány ezt a célt fogalmazta meg az őszödi beszédben: "visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban". Ehhez képest Gyurcsány nem adta vissza a baloldal hitét, hanem elvette, és 2009-re még a 2006-osnál is kurvább országot csinált Magyarországból.

Vagyis, nyugodtan mondjuk csak ki: Gyurcsány siralmasan kormányzott. És véleményünk szerint ez a siralmas, végiggondolatlan, folyamatosan politikai és korrupciós alkuknak alávetett kormányzás vezetett végül az MSZP és a baloldal összeomlásához; még akkor is, ha az őszödi beszéd jelentőségét megkérdőjelezni nem lehet; még akkor is, ha a fideszes lopások nagyságrendjét össze sem lehet hasonlítani a Gyurcsány-körüli korrupciós ügyekkel.

Gyurcsány egyszerűen nem tudott kormányozni, ez az igazság!

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr388749700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása