Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Zugló és az ellenzék

2016. május 25. - Öreg Harcos
Érdemes világosan fogalmazni így közel két évvel a 2014-es önkormányzati választások után. Karácsony Gergely (Együtt-PM) polgármester mostanra béna kacsaként áll hivatala élén, miközben az MSZP és a Fidesz, pontosabban Tóth Csaba és Papcsák Ferenc széthordják a kerületet. Az elmúlt hetekben számos cikk jelent meg arról, hogy a kerület jegyzője magára hagyva érezte magát a politikai harcokban, és közben a fiatal polgármester mégsem tudta megakadályozni a Liget-párti testületi kiállást.
Budapest egyik fontos kerületéről volt szó, ahol két évtized alatt igazából semmi sem tudott történni, és polgári hagyományai ellenére inkább csak helyben járt minden. Ennek oka a rossz vezetés volt, és a mindenkori polgármester mögötti korrupt politikai kompromisszumok. Így volt ez a kilencvenes években, és így volt például Weinek Leonárd idején is. Kéz kezet mosott, és a válságot a nagyképű Papcsák Ferenc polgármesterként is csak súlyosbítani volt képes, mivel egypárti kerületvezetése csak a korrupcióban járt az élen, másban nem.
Fotó: Bődey János / index.hu
Ezek után fájdalmas, hogy mennyire nem jut sehová az ifjú, baloldali polgármester, aki a PM és az Együtt jelöltjeként jutott székébe. Meg kell értenie Karácsonynak az elmúlt hónapok leckéjét: nem abból lesz siker számára és az ország, a kerület számára, ha mindent csak apró (és káros) kompromisszumokkal akar megoldani. Venni kell egy levegőt, és függetlenül az őt támogató pártok országos támogatottságától bizalmi szavazási helyzetet kell kezdeményezni, és utána vagy szétrúgni a korrupt szoci és fideszes brancsot, vagy pedig időközi választáson új mandátumot kérni. De ehhez sokkal aktívabb helyi kommunikáció és határozott politizálás szükséges.
A másik tanulság az, hogy az MSZP-vel nem lehet. Vagy kiszáll onnan az a néhány fővárosi és vidéki tisztességes fiatal és idős politikus, egy a többi ellenzéki párttal közösen hoz létre valami újat, vagy pedig le kell mondani a szocialistákról. Amíg a párt megtűri maga köreiben a Tóth Csaba féle keresztapákat, a Tóth Bertalan féle csokitolvajokat és a Szanyi Tibor féle szalonkommunistákat, addig nincs kiút: hagyni kell az MSZP egyedül megbukni, de legalábbis egyedül indulni.
Orbán Viktor leváltása nem lehetséges ezzel az MSZP-vel, de lehetséges 2018-ban, ha szavazóik megértik, hogy nem minden szocialistával és végképp nem a támogatóikkal van baj, hanem azokkal, akik tönkretették pártjuk hitelességét, és akik a régi világ politikai kultúráját akarják tovább vinni 2018 után is. Márpedig ezzel győzni nem lehet. Soha.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr588745676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása