Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Van-e Orbánnak skizofrén hajlama?

2016. április 08. - Öreg Harcos

Orbán Viktor nagyon fél, zárkózott és leplezni próbálja saját érzelmeit, legalábbis Dr. Varga Zoltán pszichológus szerint, aki a Vasárnapi Híreknek nyilatkozott "Sancho Panza királyságáról". Mivel szeretnénk minél többet megtudni arról az emberről, aki hat éve vezeti az országot, aki saját maga mesélte el, hogy verte az apja és mindig volt egy kis skizofrén hajlama, ezért egyfajta autodidakta grafológustanoncként ránéztünk egy kézírásra, amit neki tulajdonítanak. 

Vági Gábor és Jávor István 1988-89 magasságában készített egy dokumentumfilmet a Fekete Doboz Alapítvány-nak, amelyben a fiatal és őszinte Orbán Viktor szó szerint ezt mondta: "Sosem voltam elragadtatva magamtól. Mindig volt egy kicsi skizofrén hajlamom, képes voltam teljesen kívülről szemlélni magamat. Képes voltam teljesen kívülről szemlélni magamat, és mindig is elég kegyetlen voltam és vagyok is magammal szemben. Időnként megállok és megnézem mit csináltam, és ha kiderül, hogy ehhez nincsen készség, akkor nem erőltetem a dolgot."

Ezt a videót hozta szóba Dr. Varga Zoltán pszichológus is, amikor a Vasárnapi Hírek készített vele egy interjút, ebből idézünk:  Ha valaki a jövőbe lát, legfeljebb azt tartotta volna szinte bizonyosnak, hogy mint mindenkit, őt is megrontja majd a hatalom. Az idősebbek összerezzenhettek, amikor egy ismeretlen, és semmiért nem felelős fiúcska ordított fejhangon az orosz kolosszus arcába, hogy takarodj haza, mert akármennyire is repedezett a Szovjetunió, még emlékeztünk Berlinre, Budapestre, Prágára, amikor az ilyen szívesen hallott, de veszedelmes kiabálásra az „oroszok” elég éles hangon válaszoltak. De ő a tudatlanság bátorságával kiállt százezer ember elé és kiabálta, hogy ruszkik, haza. Ez ma hőstettnek tűnik a történelem fénytörésében, de akkor és ott ostobaság volt. Sok mindenről árulkodik az a ’89 táján készült felvétel is, amelyen ez a megnyerő, kedves fiatalember arról beszél, hogy az apja verte, sőt rúgta is őt. Tudja, a szülők nagyon ritkán rúgják a gyerekeiket. Sok vert, pofozott gyerekkel foglalkoztam pszichológusként negyven év alatt, de egyet sem rúgtak a szülei. „Nagyon utáltam akkor az öregemet” – mondja, és elneveti magát. Ez a nevetés jellegzetes. A nehezen síró ember nevetése, ami elfedi a szégyellt sírást. Sok ilyet láttam férfiaktól. Ha most látom szigorkodó arccal, meg a kamerára tekintettel nevetve, őszintén megsajnálom ezt a nehéz sorsú embert, akit ma sokan irigyelnek. Mert nem kerülheti el azt a pillanatot, amikor a valóság arcába ordítja, mit is művelt azzal a lehetőséggel, ami alkalmas időben a kezébe került. (...) Én azt hiszem, hogy ő nagyon fél. Ahogy valószínűleg minden zsarnok fél. Egyre nő a hatalomtól, miközben egyre többen tudják, hogy ez színjáték. A világ valóban professzionális, valódi hatalommal rendelkező emberei összesúgnak mögötte, ha meglátják. Emberünk ezt mélyen elrejtve maga is sejti. Sokszor a viselkedésén is látható ez. A zakóját gombolja, a nyakkendőjét igazgatja. Körbepillantgat. Különféle helyzethez illőnek, alkalmasnak gondolt arcokat vág. Dermedt mereven valamilyennek képzelt, csinált arckifejezéssel áll például az Obama házaspár között. Juncker elég idétlenül képes viselkedni, de mindenkit ő se legyint pofon, nem üdvözölné salut dictateurrel Putyint. Hát még „Angélát”. Vele lehet ezt tenni. Talán azt gondolja, majd a várban megnyugodhat. Derék dolog lehet Alcsútról felkapaszkodni a királyi várba. Bátor dolog. Horthy felesége egykoron így óvta férjét: Ne költözzünk a várba, Miklós! Az ablakon fognak kidobálni bennünket.

A mi kezünkbe pedig egy Orbánnak tulajdonított kézírás került, ami még ha rövidke is, de tanúskodik az írást papírra vető személyéről.

orban_irasa.png

Mi öreg harcosok nem vagyunk grafológusok, ráadásul egy igazi grafológusnak egy teljes A4-es oldalt kellene vizsgálnia, de azért e néhány sor, és az aláírás alapján így is megállapíthatóak egyes személyiségvonások.

A szakirodalom szerint mindig árulkodó a hatalmas méretű aláírás, és itt is egy ilyennel találkoztunk. Ez a grafológus szakemberek szerint mindig az „Én”-ről alkotott képet mutatja, míg maga a szövegtömb, az író személy valós, reális, jelenben lévő „Én” állapotát. Ha az aláírás hangsúlyos, akkor az író számára fontos a titulus, a rang, nagy az érvényesülési vágya.

Úgy tűnhet, hogy ennek az írásnak a szerzője túlértékeli magát, az önmagáról alkotott képe túlzott önbizalmat mutat. Ez viszont csak a látszat, valójában rendkívül zárkózott emberről van szó. Nagyon nagy és erős „Én”védelemmel. Nem enged közel magához akárkit, ki kell érdemelni a bizalmát, rendkívül távolságtartó. Nehezen meggyőzhető, terveitől szinte eltántoríthatatlan.

Kifejezetten lelkes tud lenni bizonyos dolgokért, olykor illúziókat, ábrándokat is táplálhat. Munkájában is hajlamos lehet irreális terveket szőni. Nem követi a normákat, elszakad az elvárásoktól, mondhatjuk: nem érdeklik a szabályok. Töretlen lendülettel halad a célja felé, eléréséhez, ha teheti, a könnyebb utat választja. Érdeklődési köre tág, általában jól megragadja a lényeget. Gyors asszociációkra képes, gondolkodása változékony. Könnyen formál véleményt, azonban tipikus hibája lehet a felületesség, a következetlenség. Viselkedését a hangulata, a kedve határozza meg. Cselekedetei sokszor ötletszerűek, kiszámíthatatlanok, mert az első gondolat vezérli.

Munkájának erőssége, hogy sokoldalú. Szereti a változatosságot. Érzéke van az emberekhez, jó empátiával, pszichológiai érzékenységgel rendelkezik, jól alkalmazkodik. Az írásban azonban erős túlhajszoltság és stressz jele is látszik, minden bizonnyal „munkaalkoholista”.

A több helyen bizonytalan, remegő vonalvezetés gyakran túlérzékenységet, félelmet, esetleg bizonytalanságot mutat, de lehetséges az is, hogy valamilyen pszichoaktív szer hatása alatt állt az író, nem kizárt, hogy valamilyen mentális betegségben szenved. Az írásban jól látható a mikromotoros mozgás gátoltsága, a figyelemkoncentráció zavartsága is.

Persze nem tudjuk, hogy ezt a cetlit valóban Orbán írta-e, nem vagyunk pszichiáterek sem, ráadásul a grafológia sokak szerint ezotérikus műfaj, és minket főleg nem kell ezen a téren komolyan venni. 

Viszont arra mi is kíváncsiak lennénk, hogy Orbánnak az elmúlt 27 év melyik pontján veszett el az a tulajdonsága, hogy ha rájön, hogy valamihez nincsen készsége, akkor nem erőlteti a dolgot, mert az pszichológus és pszichiáter szakvéleménye nélkül is látszik, hogy az ország vezetésére alkalmatlan.

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr398556960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása