Öreg Harcos Blog

Öreg Harcos Blog

Szegény gazdagok - Orbántól Putyining

2016. február 01. - Öreg Harcos

Nyilvánosságra kerültek a legújabb politikusi vagyonnyilatkozatok. Sok meglepetés nincs. Azok, akik eddig is hazudtak, most is hazudtak. A rendszer a mai formájában értelmetlen és káros, mert csak hitelteleníti a politikát.

Szerény kis blogunk szerkesztőségének minden tagja gazdagabb Orbán Viktor miniszterelnöknél. A Fidesz elnöke vagyonnyilatkozata szerint már-már putyini puritánságban él. Némi készpénz, egy ingatlan, és semmi más. Ebből a látszólagos tengődésből nőttek ki a család azon tagjai, akik már maguk is szép vagyont halmoztak fel, legyen szó bár Lévai Anikóról vagy a miniszterelnök lányáról. Az orbáni háztartás papíron döntően a családfő jövedelméből működik, ebből taníttatják a kisebb gyerekeket, ebből utaznak, élnek sokkal több pénzből, mint amit bevallanak.

Mester és tanítvány (fotó: 444.hu)

A valóság az, hogy Orbán Viktor az ország egyik legvagyonosabb embere. Családja sokmilliárdos állami megrendelések kedvezményezettje, és közben arcátlanul hazudják, hogy mint egy szentcsalád, nekik semmijük sincs. Miközben milliárdokról dönt, strómanjai sora sem rövid és nagy lábon is él, a miniszterelnök álpuritán világot hazudik híveinek.

Hogy kire hasonlít ebben? Hát, ebben is, mint oly sok minden másban, Vladimir Putyinra. Az orosz elnök gyakorlatilag nem keres semmi pénzt, de csak abból él. Miközben amerikai és európai titkosszolgálati jelentések szerint valójában Európa egyik leggazdagabb embere, és közvetlenül irányít sokmilliárd dolláros vagyont.

Oroszország és Magyarország hasonlóan illiberális rendszerében az erkölcsösség láttatásának fontos szerepe van. Ezért járnak tévékamerák kereszttüzében szentmisén áldozni közismert házasságszédelgő jobboldali politikusok, ezért próbálja Putyin és Orbán elhitetni népével, hogy valójában abból él, amit keres. Mert hiszen ők így erkölcsösek. Tiszták.

Az elnyomáshoz és lelki feudalizmushoz szokott, polgárosodásukban tudatosan lassított társadalmak pedig pontosan értik az 1984-ből ismerhető kollektív önbecsapások és hazugságok nyelvét: én tudom, hogy a vezető tisztességtelen, és tudom, hogy nekem, állampolgárnak hazudva van, hogy ő valójában nálam is szegényebb és vagyontalanabb, de mivel ezt meg meri tenni és meg tudja velem szemben tenni, ez is a felettem való hatalmát bizonyítja. Így nekem is az az érdekem, hogy inkább látszólag elfogadjam igazságnak a hazugságát, mert akkor nem esik bántódásom.

E feudális lelkület megerősítésének éves, visszatérő rituáléja a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra kerülése Magyarországon. A bajok döntően kormánypárti politikusoknál vannak. Ők hazudják nekünk, hogy szegények, és mi úgy csinálunk, hogy ezt el is hisszük, mert jobb, ha úgy hisszük, hogy nem lopnak meg, hiszen ha bevallanánk magunknak, hogy meglopnak, akkor rosszabbul kellene magunkat éreznünk. És amíg ez így van, addig Orbán Viktor és Vladimir Putyin uralkodni fog.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oregharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr538346208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása